Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search

Fjord Norway Møre og Romsdal MOLDE

Helleristningene på Bogge

  • Bogge, Molde
  • +47 70238800
  •  /  km From You
Overview

På Bogge mellom Eidsvåg og Eresfjord finnes den største samlingen av forhistorisk bergkunst i Møre og Romsdal. Det eldste feltet er ca. 6000 år gammelt. Dette feltet ligger 24 moh og inneholder ca. 50 dyrefigurer i et ca. 15 m bredt belte.

En stor elgfigur, antakelig noe eldre enn de andre figurene, har en dominerende plass i feltet. De to andre feltene ligger nærmere sjøen og er 500 til 1000 år yngre, disse inneholder fisk og båtfigurer, i 2021 er disse to feltene tildekt og ikke synlige på grunn av renovering. 

Helleristninger er tegn og symboler som er risset inn i fjellet den tiden da folk livnærte seg av jakt og fiske. Ristningene kan være minner om gode fangstplasser og rike viltbestander eller magiske bilder for å gi jegeren makt over dyr han ønsket å fange.

NTNU Vitenskapsmuseet og Møre og Romsdål fylkeskommune utfører for tiden skjøtsel av bergkunstfeltene på Bogge i 2021/2022. De to nederste feltene er tildekket med matter og dermed ikke synlige. Det utføres behandling med etanol og tildekking som skal bidra å fjerne mose og mikrovegetasjon, for å forhindre forvitring av berget og bedre synligheten av figurene. Hensikten er a ivareta bergkunstfeltene som kunnskapskilde, sikre kildematerialet og holde ved like den tilrettelagte bergkunsten på Boggestranda.

Bogge ligger ca. 6 km fra Eidsvåg sentrum langs RV 660 mot Eresfjord. Det er vei ned forbi gården. Parkering ved lita hytte/hus, vis hensyn til husdyr og gardsdrift.  


  • Last Updated:
  • Source: VisitNordvest
  • lørdag
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages