Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
Veiholmen Smøla
Veiholmen.
Photo: Oddgeir Visnes / visitnorthwest

Værharde Veiholmen

Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

 - Når stormene raser ligger saltdrevet over hele holmen her. Det er så galt at unge med tannregulering må holde igjen kjeften for at den ikke skal ruste! Få kjenner Veiholmen på Smøla så godt som Roald Danielsen. Han er selvlært værguide, og kan de fleste historiene om fiskeværet etter å ha bodd her hele livet.

Væreiernes tid er forbi på maritime og idylliske Veiholmen, det største fiskeværet sør for Lofoten. Nå er det den fargerike værguiden Roald Danielsen som råder grunnen og forteller historiene om et råbarket fiskevær hvor selv tannreguleringene ruster. Sjekk videoene med den kunnskapsrike værguiden i fri utfoldelse lenger ned i artikkelen.

Vei til havs

For å komme til Veiholmen må du følge veien som går lengst ut i havet her til lands. Veien som knytter Veiholmen til øykommunen Smøla, går over bruer, fyllinger, gjennom beskyttende moloer og er en fantastisk reise i seg selv.

Livlig fiskevær

På dette fiskeværet er det fortsatt folk å finne bak gardinene i husrekkene. I dag er det rundt 300 fastboende som livnærer seg av fiske og turisme på holmen, eller "skjæret" som de innfødte sier. På sommeren er det svært så livlig på Veiholmen.

Enkelt og eksotisk

Gammel og ny bebyggelse ligger i tette klynger, små museer og gallerier på rekke og rad, og Veiholmen har flere maritime og trivelige spise- og skjenkesteder. På en sementvei kan man rusle fra det ene siden av været og over til den andre.  Det er enkelt og så eksotisk på samme tid. En lun og trygg båthavn er et yndet mål for båtfolket.

Veiholmen, Smøla
Veiholmen.
Photo: Oddgeir Visnes / visitnorthwest

Dramatiske forlis

Den lille holmen er siste stripe av land ut mot havet og stedets historie bærer naturlig nok preg av skipskatastrofer, dramatiske forlis og mange tapte liv i havgapet i et av landets tøffeste farvann.  Det er mildt sagt urent med skvalpeskjær og flere tusen småholmer.

Veiholmen.
Photo: Oddgeir Visnes, Smøla

Bygde hus av skipsvrak

- Mange av skjærene og holmene rundt her har fått navn etter dramatiske skipsforlis. Men skipsvrakene og restene av dem var også ettertraktet som byggmateriale. Her finnes jo ikke trær eller trevirke. I mange av husene ser man fortsatt båtnagler i materialene som er brukt, forteller værguide Danielsen.

Veiholmen, Smøla
Veiholmen.
Photo: Oddgeir Visnes / visitnorthwest

Klamrer seg fast

Med et høyeste punkt drøye syv meter over havet på fjære sjø, er holmen naturlig nok svært utsatt for springflo og storm. Og vinterstormene med saltdrevet er en stor utfordring for huseierne. Men i motsetning til mange andre er det ikke et fraflyttet fiskevær. Mange klorer seg fast og har satset på turisme ute i havgapet. 

Your Recently Viewed Pages