There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Hoteller - et rom med utsikt
Hytter og Feriehus - mange muligheter
Camping - frihet til å velge
Leiligheter - mer som hjemme
Rorbu - tett på lokal kysthistorie
Romsdalsstigen - Introveggen
Romsdalsstigen - Vestveggen
Innerdalstårnet - Klatretur
Villreinsafari - Eikesdalen
Trollheimen - Tre dagers fottur
Romsdalseggen - Buss til startpunktet
Fly - med SAS til Molde eller Kr.Sund
Fly - med Wideroe til Molde eller Kr.Sund
Fly - med Norwegian til Molde
Tog - Raumabanen
Hurtigruten - til Molde eller Kristiansund
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
- Når stormene raser ligger saltdrevet over hele holmen her. Det er så galt at unge med tannregulering må holde igjen kjeften for at den ikke skal ruste! Få kjenner Veiholmen på Smøla så godt som Roald Danielsen. Han er selvlært værguide, og kan de fleste historiene om fiskeværet etter å ha bodd her hele livet.
Væreiernes tid er forbi på maritime og idylliske Veiholmen, det største fiskeværet sør for Lofoten. Nå er det den fargerike værguiden Roald Danielsen som råder grunnen og forteller historiene om et råbarket fiskevær hvor selv tannreguleringene ruster. Sjekk videoene med den kunnskapsrike værguiden i fri utfoldelse lenger ned i artikkelen.
For å komme til Veiholmen må du følge veien som går lengst ut i havet her til lands. Veien som knytter Veiholmen til øykommunen Smøla, går over bruer, fyllinger, gjennom beskyttende moloer og er en fantastisk reise i seg selv.
På dette fiskeværet er det fortsatt folk å finne bak gardinene i husrekkene. I dag er det rundt 300 fastboende som livnærer seg av fiske og turisme på holmen, eller "skjæret" som de innfødte sier. På sommeren er det svært så livlig på Veiholmen.
Gammel og ny bebyggelse ligger i tette klynger, små museer og gallerier på rekke og rad, og Veiholmen har flere maritime og trivelige spise- og skjenkesteder. På en sementvei kan man rusle fra det ene siden av været og over til den andre. Det er enkelt og så eksotisk på samme tid. En lun og trygg båthavn er et yndet mål for båtfolket.
Den lille holmen er siste stripe av land ut mot havet og stedets historie bærer naturlig nok preg av skipskatastrofer, dramatiske forlis og mange tapte liv i havgapet i et av landets tøffeste farvann. Det er mildt sagt urent med skvalpeskjær og flere tusen småholmer.
- Mange av skjærene og holmene rundt her har fått navn etter dramatiske skipsforlis. Men skipsvrakene og restene av dem var også ettertraktet som byggmateriale. Her finnes jo ikke trær eller trevirke. I mange av husene ser man fortsatt båtnagler i materialene som er brukt, forteller værguide Danielsen.
Med et høyeste punkt drøye syv meter over havet på fjære sjø, er holmen naturlig nok svært utsatt for springflo og storm. Og vinterstormene med saltdrevet er en stor utfordring for huseierne. Men i motsetning til mange andre er det ikke et fraflyttet fiskevær. Mange klorer seg fast og har satset på turisme ute i havgapet.