Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
Forskjellige typer sopp i kurver
Sopp.
Photo: Eline Karlsdatter Fladseth
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Lær mer om hva du kan plukke og sanke i Nordvest denne høsten. Finn frem kurver og krus - sopp, bær og andre godsaker vokser vilt og står klar for å plukkes i skog og mark. Du kan sanke hele året, men på høsten virkelig bugner det i naturens skattkammer. Wenche Eli Johansen, fra Sopp og Nyttevekstforeningen deler sine beste tips med oss. 

Høst er sanketid

I august finner du mengder av blåbær og tyttebær, og i slutten av måneden begynner soppen å dukke opp. September er den store soppmåneden, da bugner skogene av sopp i alle slags varianter. Det er ikke nødvendigvis matsopp en finner mest av, forteller Wenche Eli. Hun anbefaler at du gjør deg trygg på 3 arter den første sesongen og fokuserer på dem. Når du skal ut på sanketur har vi tips til noen smarte forberedelser – ha med deg en kniv med pensel i den andre enden for å rense soppen på stedet. På denne måten kan du rense vekk jord, insekter og skogbunn før du legger soppen i kurven. En kurv er å foretrekke fremfor poser og lignende. Sopp inneholder mye væske og det er en fordel å legge den i noe som puster. 

Her er Wenche Elis tips til 3 gode matsopper

1. Kantarell – dette er skogens gull. Den lyser opp og er lett å få øye på, samtidig som den er en veldig god matsopp. Kantarellen kjennetegnes av den gule fargen og de nedgående ribbene som løper ned på stilken. Hatten er nedtrykt i midten og formen på soppen kan variere sterkt i form.  

2. Steinsopp – kjent for å være den beste matsoppen, og kalles skogens milde konge. Når det er steinsoppår vokser den i overflod. Soppen kjennetegnes av en brun hatt og en tykk, kraftig fot. Under hatten har den et rørlag som er hvitt hos ungsoppene og gulgrønt hos de eldre. Et sikkert kjennetegn et det hvite maskenettet øverst på foten. 

3. Piggsopp – har som navnet tilsier 2-3 mm lange pigger under hatten og regnes som en delikatesse. Denne soppen kan du også finne mye av, og mange kjenner ikke til den og går rett forbi. Piggsoppen har ingen giftige dobbeltgjengere og regnes derfor som en av de sikreste matsoppene vi har. 

Dette er arter som du finner i både gran og bjørkeskog i sesong. Hvis det er et godt soppår, kan du finne veldig mye av dem. Men en skal være forsiktig når en plukker sopp, minner Wenche Eli oss om. Bland ikke sammen sopp du ikke kjenner i kurven med sopp du skal spise. Noen arter er meget giftige, og vi skal være helt trygge på de sortene vi spiser. Sopp og nyttevekstforeningen holder stadige kurs, og har også soppkontroller på høsten. Da kan du komme med kurven din og få sjekket innholdet sammen med eksperter. 

«Hvis ting i naturen har et navn, få du et forhold til det, og først når du har et forhold til det vil du ønske å verne det». Wenche Eli Johansen 

Det hender hvert år at folk må kaste hele kurven med sopp, fordi de har blandet sammen giftige og spiselige sorter forteller Wenche. Hun anbefaler å gå på kurs for å lære om artsmangfold. I Nordvest er vi så heldige å ha mye natur som vi kan benytte oss av - og det ligger mye helse i å sette seg i en grønn skog og bruke nysgjerrigheten om hva vi har rundt oss. Det verste jeg vet er når voksne folk sier til barn – se, en rød fugl! forteller Wenche Eli, som er brennende opptatt av å formidle kunnskap om artsmangfoldet. 

Sank hele året!

Vi kan høste fra naturen hele året, her er noen av tingene du kan sanke i de ulike årstidene 

Vår - På begynnelsen av våren kan du sanke knopper av bjørk og tappe sevje fra bjørka. Når naturen farges lysegrønn er det sankefest! Nå finner du urter, salat og grønne vekster. Du kan blant annet lage deg en grøftekantsalat – ferskere blir det ikke. Eksempler på vekster som er fine å plukke er melde, skvallerkål, vassarve, lerk, brennesle og geitrams. 

Sommer - På sommeren bugner det av bær – villbringebær, markjordbær, blåbær og molter. Og allerede i slutten av juli er du på jakt etter kantarell. 

Høst - Fra sensommer til godt uti oktober kan du sanke både sopp og bær. Du finner fortsatt tyttebær og blåbær på nordvendte steder. 

Vinter - Når snøen legger seg og skogen går i dvale kan vi fortsatt høste fra havet. Tang og tare er gode, og mindre brukte råvarer. Verdt å teste ut! 

Wenche har et siste tips! Du trenger ikke lage opp store lager, men fråts i de gode råvarene når det er sesong. Variasjon er viktig. Husk at råvarene har begrenset holdbarhet i frysere og skap, så ikke oversank. 

Gutt med stop steinsopp
Stor steinsopp.
Photo: Eline Karlsdatter Fladseth

Allemannsretten 

Vi har mye urørt natur i Nordvest. Her kan du i stor grad gå hvor du vil, men du må selvsagt ta noen hensyn – og husk at du har ansvaret for å etterlate deg naturen slik du fant den! Her er noen hovedpunkt og forenkling av allemannsretten. 

 • Du har lov til å ferdes i utmarka - på stranda, i skogen og på fjellet 

 • Du kan ikke gå fritt i innmarka - på åker, eng, i privathager og alt som ikke defineres som natur 

 • Pass på beitedyrene! Lukk grinda etter deg - hold avstand og ikke forstyrr dyrene 

 • Du kan telte på samme sted inntil to netter, minimum 150 meter fra bolighus 

 • Du kan ikke tenne bål mellom 15. april og 15. september, unntatt om det åpenbart ikke utgjør noen brannfare 

 • Du kan bare sykle på sti, ikke ute i marka 

 • Det er ikke lov å bruke motoriserte kjøretøy som snøscooter eller firehjuling i utmark 

 • Du kan plukke bær og sopp så lenge det ikke skader naturen eller bestanden  

 • Du kan fiske gratis i havet, men må ha fiskekort for å fiske i ferskvann 

 • Hunden er velkommen på tur, men husk båndtvangen fra 1. april til og med 20. august. I noen verneområder kan det være utvidet båndtvang eller båndtvang hele året. 

 • Lokale bestemmelser, skilting og norsk lov går foran allemannsretten 

Her kan du bo når du skal på sanketur

Velkommen til ditt hjem borte fra hjemmet.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top
Your Recently Viewed Pages