Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search

Disse fem fossene må du se!

Få steder i verden har så mange imponerende fosser som Sunndal. Her er de fem fossene du MÅ se i regionen.
Vinnu.
Photo: Sigrun Rødset

Fossene bruser og bekkene synger i Sunndal om våren og sommeren. Ikke minst under snøsmeltingen, eller etter et ordentlig regnvær med høye temperaturer i fjellet.

Av: Tommy Fossum

Totalt har Sunndal nasjonalparksenter registrert om lag 70 små og store fosser bare i Sunndalen. Vinnu er den mest kjente i selve dalføret etter at amerikanske fossekikkere utropte fossen til verdens sjette høyeste fossefall med sine 865 meter. Vannet fra fossen kommer fra isbreen Vinnu, som er den største isbreen mellom Svartisen og Jostedalsbreen. 

Vinnu waterfall
Vinnufossen.
Photo: Sigrun Rødset

1. Vinnu

Over en av Norges flotteste rasteplasser stuper verdens sjette lengste foss, Vinnu,  865 meter ned fjellsiden. Det ligger på en 77. plass over de vakreste fossene i verden, i følge worldwaterfalldatabase.com. Vinnu ved rasteplassen på Holskeidet nord for Sunndalsøra rangeres som den høyeste i Norge!
Fossen har riktig nok varierende vannmengde, og er mest imponerende i juni, ikke minst etter et kraftig regnskyll. Ikke rart fossen, eller «fallet» som sunndalinger liker å kalle slike naturfenomen, også karakteriseres som et brudeslør når vinden tar tak i fjellsidene. Da er det viktig å passe på hvor du kjører på riksveien, for ofte står bilturister mer eller mindre i veibanen for å fotografere det imponerende skuet!

"Åmotan betyr elvemøte – og bedre definisjon kan det ikke bli på det naturfenomenet "

Foss

PS! Vet du hva som er definisjonen på en foss? Jo, det er en del av elven der vannet har et tilnærmet loddrett fall. Med tilnærmet loddrett fall menes et fall som er brattere enn 30 grader eller omkring 2 meters fall per meter horisontal lengde, i følge Norges vassdrags- og energidirektorat.

2. Lindalsfallet

Lindalsfallet, eller Lindalsfossen, er den mektigste fossen som kommer ned i Åmotan i øvre Sunndal.  Det frie droppet er på 110 meter. Lindalsfallet ligger skjult både fra Jenstad og Svisdalen - og krever at man går en bit. Ørnsnydda på Jenstadsida er et flott utsiktspunkt mot Lindalsfallet, og er definitivt verdt turen, men vær forsiktig langs kanten av juvet. Her er en del løse stein- og jordmasser.

3. Svøufallet

Svøufallet er rangert som blant de 100 flotteste fossene i verden! Ved parkeringsplassen ved Fallet på vei opp til Svisdalen, står du bokstavelig talt rett over Svøufallet og ser fossen stupe ned 156 meter. Samlet fall er derimot på 313 meter. Vil du gå ned i Åmotan og oppleve intensiteten fra Svøufallet, som er en såkalt hestehale-foss, er det best å gå ned fra Jenstad. Her kan vi love deg en ordentlig kalddusj. Her, tett på elvene, får du virkelig oppleve Åmotan, ikke minst under vårflommen eller etter heftig regnvær inne på fjellet. Her kan Åmotan ta pusten fra deg – i dobbelt forstand.

Åmotan

«Å» betyr elv – og «mota» betyr møte. Åmotan betyr rett og slett elvemøte – og bedre definisjon kan det ikke bli på det naturfenomenet sør for Gjøra, der elver fra seks daler møtes. Både Lindalsfallet og Svøufallet finner du her. Over juvet klorer gamle fjellgårder seg fast i berget.

Blir du med Visit Waterfalls på Traktorfsafari får du oppleve Åmotan på nært hold!

4. Tågfossen

Tågfossen, eller Tågbekken som lokalbefolkningen kaller den, kommer ned fra Tågvatna (1.088 moh) og ender ned i Dalavatnet i bunnen av dalen. Dermed  har Tågfossen et fritt fall på over 700 meter. Tidlig på sommeren, spesielt etter varmt vær, er Tågfossen imponerende, men den kan være mer eller mindre tørr sent på sommeren. Den rangeres som den 28. høyeste fossen i verden, men kommer inn på en 9. plass med det lengste sammenhengende fallet med sine 706 meter. Tågfossen er også et populært sted for basehoppere, og fossen er også populær blant isklatrere om vinteren.

Tågfossen
Tågfossen.
Photo: Lediard Foto

5. Mardalsfossen

I Eikesdalen er det umulig å ikke oppdage Mardalsfossen, en flertrinns stupfoss. Fallet er totalt på 655 meter, mens det høyeste fallet oppgis å være på 297 meter, skjønt høyden  varierer fra kilde til kilde. Fra parkeringsplassen i Mardalen er det merket sti opp til fossen. Turen tar ca. 45 minutter. Du kan gå helt inntil fossen, men vær forberedt på en dusj. Begge fallene er stupfosser og det øverste fallet er den høyeste. Fossen ender i en del mindre kaskadefall ved bunnen. Elva Mardøla er regulert til kraftutbygging i Grytten kraftverk men fra 20. juni til 20. august slippes det tre kubikkmeter vann i sekundet hele døgnet på grunn av turismen. Resten av året ledes vannet til vannmagasinene Grøttavatnet og Mongevatnet.

Langs Norges villeste omvei

Trollstigen er langt mer kjent, men mange mener at Aursjøvegen er tøffere. Og fosseopplevelsene står i kø langs denne veien fra Sunndalsøra til Eidsvåg. Selv om mesteparten av vannet i dette området er temmet i store damanlegg og går i rør, er det også mange imponerende frittfallende fosser. De to mest imponerende er Tågfossen og Mardalsfossen.

Your Recently Viewed Pages